zaterdag 28 mei 2011



Hallo mede-bloggers,


Twee weken geleden heb ik samen met 2 vrienden uit Groningen-stad een mooie rit gemaakt naar Heiligerlee. Daar hebben we een bezoek gebracht aan het Klokkengietersmuseum en het Museum Slag bij Heiligerlee. Die twee museums staan in het centrum van Heiligerlee aan de Provincialeweg recht tegenover elkaar. Als je het ene museum hebt bekeken, kun je zo de straat oversteken naar het andere museum. En je kunt er dan ook een kaartje kopen met tegelijk toegang voor beide musea.

Het Klokkengietersmuseum heeft een tentoonstellingsruimte waar ze laten zien hoe klokken worden gegoten en afgewerkt, met ernaast een zaal vol klokken waar je fijn met een rubber hamer op kunt slaan om de klank te beluisteren. Mijn beide vrienden vonden dat zeer leuk. Die kregen er geen genoeg van. Curieus is ook dat er twee grote klokken staan, die begin 1900 zijn gegoten in Heiligerlee (het museum was toen de werkplaats voor het klokkengietersbedrijf) en die tientallen jaren lang in de Domtoren van Utrecht hebben gehangen.

Het andere museum gaat over de slag bij Heiligerlee in 1568. Die slag geldt als het begin van de 80-jarige oorlog. Het betrof een veldslag tussen het huurlingenleger van Willem van Oranje en het Spaanse leger onder bevel van de stadhouder van Groningen in Spaanse dienst. De stadhouder rukte op met zijn leger naar Heiligerlee, maar werd volledig verslagen door het huurlingenleger onder bevel van graaf Adolf van Nassau, de broer van Willem van Oranje. Na deze overwinning dacht Willem van Oranje gelijk door te kunnen stoten naar Groningen-stad. Maar er kwam nog een Spaans leger aan. Deze keer vele malen groter, en onder bevel van Alva. Hij joeg het huurlingenleger terug de grens over, het Duitse rijk in en vernietigde het op de oever van de rivier de Ems. Daarmee was alles mislukt, en was Willem van Oranje failliet. Bovendien was de bevolking niet in opstand gekomen (waar hij wel heimelijk op had gehoopt). Pas 4 jaar later brak een nieuwe opstand uit, nadat zeerovers, ehh, Watergeuzen het stadje Den Briel hadden veroverd voor de prins (lees: Willem van Oranje). Enkele dagen later vierden de Watergeuzen dit heuglijke feit (?) door een aantal monniken uit Gorinchem te ontvoeren en in een schuur even buiten de stadswallen van Den Briel op te knopen. Maar dat is een volgende episode in de 80-jarige oorlog.

Na ons bezoek aan de beide musea, reden we naar het monument ter herdenking van de slag bij Heiligerlee. Daar heb ik de bijgevoegde foto gemaakt. Weliswaar heb ik de foto van achteren genomen, maar daarop zie je de Nederlandse maagd met achter haar de Nederlandse leeuw, en voor haar (als je aan de voorkant stond) graaf Adolf die terneerligt, want hij was juist in die veldslag bij Heiligerlee gesneuveld. Schuin ervoor staan mijn beide vrienden. Meer informatie is te vinden op de internetsites www.klokkengieterijmuseum.nl en www.slagbijheiligerlee.nl .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten