zondag 14 februari 2010

Leestip voor klimaatsceptici


Hallo ge-interesseerden,


Het lijkt nu misschien een beetje op mosterd na de maaltijd, maar klimaatsceptici waren er al heel lang. Op dit moment ligt het IPCC en het KNMI onder zwaar kritisch vuur vanwege hun geloof (!) in de opwarming van de Aarde. De echte wetenschappers - die altijd al kritisch waren - hoorde je vrijwel niet.
Nu begint daar verandering in te komen. Zelf heb ik nooit getwijfeld: de opwarming als gevolg van CO-2, geproduceerd door de mens, is een fabeltje.
Calder, Nigel
De grillige zon : de onthullende waarheid over het broeikaseffect / Nigel Calder ; vert. uit het Engels door Eddy Echternach . - Haarlem : Schuyt , 1997 . - 211 p. : ill. ; 27 cm.
Vert. van: The Manic Sun : weather theories confounded. - Northamptonshire : Pilkington Press , 1997
ISBN 90-609-7435-2
SISO 552.3
Jaren geleden heb ik dit boek gelezen. Ik vond het buitengewoon interessant en leerzaam. Een aantal dingen wist ik al, omdat ik al sinds mijn tienerjaren ge-interesseerd ben in sterrenkunde. Maar in dit boek werden een aantal nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen bekend gemaakt en een nieuwe reeks theorie-en uit de doeken gedaan. Ondertussen zijn we 13 jaar verder en een aantal theorie-en zijn ofwel bevestigd, of niet-kloppend verklaard. Desondanks is dit boek beslist nog steeds een vroege ondersteuning voor het onderuithalen van de hele broeikastheorie (of is het broeikastheologie? want die klimaatalarmisten lijken soms net gelovigen)
De ijstijden komen natuurlijk aan bod, inclusief de Kleine IJstijd in de 17-e eeuw. De zonne-activiteit komt natuurlijk zeer uitgebreid aan bod en vooral wat voor verband dit heeft met het klimaat op Aarde. Overigens, bekijk de bijgevoegde foto van de Zon eens goed. Je ziet zo'n enorme zonnevlam zich in het heelal uitstrekken richting een klein stipje, genaamd Aarde. Dan zie je gelijk hoe klein de Aarde is in verhouding tot de Zon.
Natuurlijk komen de zonnevlekken met hun 11-jaarlijkse cyclus aan bod, met de erbij horende uitbarstingen in de vorm van zonnevlammen en CME's. En natuurlijk ook de zonnewind, die een gevaarlijke invloed kunnen hebben op de Aarde, maar vooral op satellieten en ruitevaarders ver buiten het magnetisch veld van de planeet Aarde. Het is niet voor niets dat het ISS (= International Space Station) op circa 400 km hoogte om de Aarde draait. Dan zit ie veilig binnen het magneetveld van de Aarde en wordt dus redelijk beschermd tegen uitbarstingen op de zon en zonnewind.
Het voert te ver om in deze blog al te veel in wetenschappelijke details te treden; ik kan jullie alleen maar aanraden om dit boek van de Britse wetenschapsjournalist Nigel Calder te gaan lezen. Tenzij jullie het al afgeschreven hebben omdat het ouder dan 10 jaar is :((
Of vinden jullie een boek als dit veel te moeilijk en te wetenschappelijk? Tsjaa, ik dacht dat jullie hadden doorgeleerd. Maar dat kunnen jullie met dit boek alsnog doen.

2 opmerkingen:

  1. Wat is volgens jou de reden dat de conclusies in dit boek niet breed omarmd worden?
    Er zou naar aanleiding van zoiets toch op zijn minst een maatschappelijke verontwaardiging moeten ontstaan over het oprukkende gedachtengoed uit het Al Gore-kamp?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tsjaa, hoe komt het toch dat we bijna dagelijks worden gehersenspoeld met absurd alarmerende berichten over een niet-bestaande opwarming door CO-2? Heeft het IPCC soms alle kritische geluiden weten te smoren en weg te werken, zodat alleen hun geluid te horen is?
    En heb je afgelopen zaterdag (13 feb 2010) de krant van Wakker Nederland - de Telegraaf - gelezen? Daarin stond op pagina 5 een heel groot artikel over Tennekes, die jaren geleden bij het KNMI werd weggewerkt omdat hij kritiek had op de broeikastheorie.
    Inderdaad, waarom is de woede nog steeds zo minimaal in Nederland? Of komt dat door het glibberige en leugenachtige gedraai van minister Cramer?

    BeantwoordenVerwijderen