donderdag 10 februari 2011

internettip Tweede Wereldoorlog

Hallo mede-bloggers,

Nu heb ik voor jullie een internettip die misschien niet erg lekker aan zal komen.

www.waffen-ss.nl

Op deze site vind je veel informatie over de Nederlandsche SS. Er hadden zich in Nederland in totaal circa 22.000 vrijwilligers gemeld voor de strijd aan het oostfront. Dat waren er verontrustend veel. Ze hadden verschillende motieven voor hun foute keuze. Een aantal vrijwilligers meldden zich om het avontuur, een aantal anderen wilden weg uit de beklemmende Nederlandse sfeer, en een aantal anderen vonden de communisten een groot gevaar voor de West-Europese samenleving. Die laatsten waren natuurlijk be-invloed door de gebeurtenissen van november 1918. In mijn eerdere leestip over Troelstra's revolutie in november 1918 die niet doorging, vermeldde ik dit gegeven al. Zo ken ik een verhaal van een vader die nota bene zijn zoon dwong om zich te melden voor de strijd aan het oostfront. Je raadt het al: die is daar gesneuveld.
De Nederlandse vrijwilligers werden organisatorisch ondergebracht in de Wiking divisie, een in de strijd zeer geharde gevechtseenheid. De Duitse SS-commandant Felix Steiner was zeer positief over de gevechtskracht van de Nederlanders. In januari 1944 is die eenheid vrijwel gedecimeerd in de kesselschlacht rond de Oekraiense stad Tsjerkassy aan de Dnepr. Velen hebben het oostfront dus niet overleefd. Misschien maar goed ook. Ze zouden na de Tweede Wereldoorlog met de nek zijn aangekeken door de Nederlandse burger, die had moeten zuchten onder de Duitse bezetting tijdens de Hongerwinter. Maar hoe zullen die oostfront-veteranen zich hebben gevoeld toen vanaf 1948 de Koude Oorlog uitbrak? In dat jaar vond er een communistische (of Stalinistische?) staatsgreep plaats in Tsjecho-Slowakije en brak de crisis uit rond Berlijn. Toen ging het toch ook tegen de communisten? Net als ten tijde van Operatie Barbarossa in 1941?

Een andere interessante site is deze: http://deoorlog.nps.nl . Deze site hoort bij de TV-serie De Oorlog die enkele jaren geleden werd gepresenteerd door Rob Trip. Ik vond het een zeer interessante serie waarin het algemene beeld van de oorlog en bezetting flink genuanceerd werd, en waarin naast de gebruikelijke onderwerpen (bezetting, verzet, hongerwinter), ook heel andere onderwerpen werden belicht dan de gebruikelijke. Bijvoorbeeld dat de bezetting gedurende de eerste 3 jaren zeer licht was (een gigantisch verschil met de situatie in Polen), de economie die dan juist opbloeit dank zij opdrachten van het Duitse leger, de pogingen tot nazificering van de Nederlandse samenleving (we werden door de Duitsers gezien als een Germaans broedervolk, in tegenstelling tot de Polen) die faliekant mislukte, dat de Nederlandsche Unie helemaal niet zo'n club collaborateurs was, etc. Alleen jammer dat die serie zo kort was en uit te weinig afleveringen bestond, want sommige onderwerpen mochten wat mij betreft wel veel dieper worden uitgespit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten