zaterdag 17 november 2012

Internettips Eerste Wereldoorlog

Hallo blogvolgers,

Mochten jullie door mijn vorige blogstukje (van 7 november 2012, hier direct onder) over de Wapenstilstand in het bos van Compiegne, ge-interesseerd zijn geraakt in de Eerste Wereldoorlog. Dan heb ik hier een kort lijstje adressen van internetsites over de Eerste Wereldoorlog. Dan kunnen jullie daarop allerlei artikelen nalezen en foto's bekijken en zo zien hoe ongelofelijk stompzinnig die oorlog was.

www.wereldoorlog1418.nl  een Nederlandstalige site van een Groningse leraar geschiedenis. Die had hij opgezet omdat hij ge-intrigeerd was geraakt door het Engelse Kamp, een krijgsgevangenkamp achter het Sterrenbos vlak bij de Mesdagkliniek, waar Britse militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog werden vastgezet door de Nederlandse overheid. Nederland was toen nog neutraal.
Er staan zeer veel artikelen op over allerlei onderwerpen over de Grote Wereldoorlog, over de gebruikte wapens (zoals gifgas, tanks, het Parijse kanon, etc.), en over de invloed van het conflict op sociaal, economisch en industrieel vlak. Daarnaast is er van tijd tot tijd aanvullend nieuws over recente herdenkingen of vondsten met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog. Verder staat er op deze site een boekenlijst die regelmatig wordt aangevuld met nieuwe titels. Daarop staat natuurlijk de bekende klassieke roman van Remarque "Van het Westelijk Front geen nieuws" (inclusief de beide verfilmingen uit 1930 en 1978), maar ook vele andere minder bekende romans en films. En ook allerlei informatieve boeken over de strijd aan het front, dagboeken van verpleegsters in de lazaretten achter het front, enzovoorts. Verder staan er diverse verzamelingen foto's op deze site waar je niet zo vrolijk van wordt.

www.greatwar.nl een Engelstalige site met veel zeer interessante Engelstalige en enkele Nederlandstalige artikelen erop. Bijvoorbeeld over de Armeense genocide in 1915; een kwestie die in Turkije nu nog steeds uiterst gevoelig ligt. En een artikel over de Ieren die gedurende de Wereldoorlog aan Britse kant hadden meegevochten, met daarbij de vraag of het nou verraders van de Ierse zaak waren, of dat ze hoopten op die manier beloond te worden met zelfbestuur voor Ierland. Verder een artikel over de oorlogservaringen van de bekende fantasy-schrijver J.R.R Tolkien. En ook een artikel over hoe het toch komt dat Remarque en Hitler die (weliswaar niet tegelijk) in dezelfde Vlaamse frontsector hadden gevochten, maar zich na de Grote Wereldoorlog zo enorm verschillend hebben ontwikkeld. Inclusief veel foto's die je de rillingen bezorgen.

www.firstworldwar.com nog een Engelstalige site. In dit geval een encyclopedie over de hele Eerste Wereldoorlog, met artikelen over aanloop naar de Wereldoorlog, de strijd te land, ter zee en in de lucht, de gebruikte wapens, etc. En verder artikelen over allerlei zaken en bekende personen waaronder de verschillende generaals en staatshoofden, en een onbelangrijk lijkend korporaaltje ( Hitler), en artikelen over allerlei al dan niet geheime internationale verdragen, zoals bijvoorbeeld het Sykes-Picot-verdrag, dat tot op de dag van vandaag diep ingrijpende gevolgen heeft in het Midden-Oosten, maar waar hier in Nederland vrijwel niemand iets van af weet.

www.wo1.be  een Nederlandstalige site over de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen, Belgie. Met natuurlijk veel aandacht voor de afgrijselijke strijd rond Yeperen. En ook met veel foto's. Ook van de meest recente herdenking van 11 november 2012 bij de Menenpoort te Yeperen. Op de wanden van die poort staan meer dan 50.000 namen uitgehouwen van soldaten uit het hele Britse imperium (inclusief kolonien) die gedurende die 4 jaren strijd aan het Westfront zijn verdwenen en dus waarschijnlijk zijn gesneuveld en van wie hun lijken niets meer is teruggevonden, of alleen niet te identificeren delen.

www.verdun.nl  weer een Nederlandstalige site over de niet minder afgrijselijke strijd bij Verdun, waar in 10 maanden tijd bijna 1 miljoen soldaten (Fransen en Duitsers) zijn omgekomen. Beschaving? Het is eerder toenmalige hightech-vernietigingsdrang. Deze site is opgezet door een museum in Alkmaar over de slag bij Verdun. Overigens, ik herinner mij dat er in Schagen ook een museum is (gevestigd in een voormalige kasteeltoren), maar dan over de slag aan de Somme, waar vooral veel Britse militairen bij massa's sneuvelden. De kreet "voetbal is oorlog" kreeg daar in juli 1916 een wel zeer sinistere betekenis.

http://eerstewereldoorlog.startpagina.nl  een overzichtspaginea met allerlei internetsites over de Eerste Wereldoorlog bijeen verzameld, voor degeen die er nog niet genoeg van heeft gekregen. Lijkt me overigens nogal stug.

1 opmerking:

  1. Jonge-jonge-jonge... Wat een verhaal weer. Daar moet je toch heel wat uren in gestoken hebben?
    Het is een startpunt voor een ontdekkingstocht! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen