zondag 28 oktober 2012

Geboortehuis van Saskia van Uylenborgh te Leeuwarden

Hallo ge-interesseerde bloglezers,


Dit jaar wordt in Leeuwarden (en misschien ook in Sint Annaparochie) herdacht dat het precies 400 jaar geleden is dat Saskia van Uylenborgh is geboren. Op de hier onder staande foto is haar geboortehuis te zien. Het staat in Leeuwarden aan de Ossekop nr 11. Op 2 augustus 1612 werd zij gedoopt in Leeuwarden. Op 2 juli 1634 trouwde ze in Sint Annaparochie met de beroemde schilder Rembrandt van Rijn. Op 14 juni 1642 is ze te Amsterdam aan TBC overleden. Ze is nauwelijks 30 jaar oud geworden.
Haar vader had een belangrijke functie in Leeuwarden: hij was burgemeester van de stad. In 1584 was hij op bezoek bij prins Willem van Oranje in het voormalige Sint Agathaklooster (nu het museum Prinsenhof) te Delft om daar te onderhandelen over de oprichting van de Universiteit te Franeker. Maar terwijl hij daarover besprekingen had met Willem van Oranje, werd de laatste even weggeroepen, en bij de trap in de hal van het voormalige klooster doodgeschoten door Balthasar Gerards. De kogelgaten zijn nu nog zichtbaar in de muur; weliswaar achter een ruitje.
Nou had burgemeester van Uylenborgh een broer, wiens zoon in Amsterdam woonde en daar een handel in schilderijen dreef. Rembrandt van Rijn werkte voor hem. Zodoende kon het gebeuren dat Rembrandt de nicht - Saskia dus - van zijn opdrachtgever kon ontmoeten, toen ze een keer bij haar neef in Amsterdam op bezoek kwam.
Op dit moment is in het pand te Leeuwarden het advocatenkantoor van de bekende broers Hans en Willem Anker  gevestigd. Hun naam (Anker en Anker) staat op de dwarsbalk boven deur en bovenlicht. Aan de gevel is een (klein uitgevallen) bordje bevestigd waarop vermeld staat dat dit het geboortehuis van Saskia van Uylenborgh is.
Omdat het dit jaar precies 400 jaar geleden is dat zij werd geboren, is er momenteel in het HCL (= Historisch Centrum Leeuwarden) aan de Groeneweg nr 1, een tentoonstelling aan Saskia van Uylenborgh gewijd. Die tentoonstelling is de moeite van het bekijken waard en duurt nog tot 3 maart 2013.

1 opmerking:

  1. Je bent weer behoorlijk productief geweest! Ben je van plan om een geboortehuizen-van-bekende-Friezen-tocht te gaan ontwikkelen? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen