zaterdag 24 september 2011

Naar de borg Verhildersum









Hallo bloglezers,


Jullie lezen het goed. En jullie zien het ook goed aan de 4 bovenstaande foto's. Ik ben op 18 september samen met mijn vriend uit Groningen naar Leens geweest. Daar staat even oostelijk van het dorp de borg Verhildersum. Het is nu een fraai museum met prachtige tuinen rondom, met daarin verscheidene beelden van Eddy Roos, zoals op de derde foto is te zien.

De borg Verhildersum heeft een aanzienlijke ouderdom. Hij bestond al in de 14-e eeuw. Hoeveel ouder de borg nog is, weten we niet; dat is gehuld in de nevelen van de tijd. Eerst was de borg bezit van de familie Onsta, later kwam de borg in handen van de familie Starkenborg. Hoog in de hal hangt een uitgebreide originele kwartierstaat van Margaretha Bouwina Tjarda van Starkenborg (1703-1785). Een van de laatste leden van deze familie was Edzard Tjarda van Starkenborg Stachouwer (1859-1936). Hij is burgemeester van Groningen-stad geweest. Het Van Starkenborg-kanaal in de provincie Groningen is naar hem vernoemd. Dit kanaal loopt door in Friesland en heet dan Van Harinxma-kanaal, wat weer vernoemd is naar de commissaris der koningin van Friesland de baron P.A.V. van Harinxma thoe Sloten. Hij had Friesland bestuurd tijdens de bezetting door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. De eerder genoemde Edzard Tjarda van Starkenborg Stachouwer had een zoon: Alidius Warmoldus Lambertus Tjarda van Starkenborg Stachouwer (1888-1978). Hij was de laatste vooroorlogse gouverneur-generaal van Nederlandsch-Indie. Na de overgave van nederlandsch-Indie in maart 1942 werd hij ge-interneerd door de Jappen.

Tegenwoordig is de Borg Verhildersum een museum. De verschillende kamers, keukens, hallen en kelders zijn ingericht in stijlen uit de 18-e en 19-e eeuw. Naast de Borg, is er nog een Schathoes, het koetshuis, een arbeiderswoninkje, een boomgaard, enkele weilanden met koeien en schapen van oude rassen (Lakenvelders, Blaarkoppen, etc.) en een museumboerderij op enkele minuten loopafstand. Dit alles is beslist een bezoek waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten