dinsdag 19 april 2011

De Kruithof en het IJstijdenmuseum in Buitenpost



Hallo mede-bloggers,






Zoals jullie aan de titel van dit stukje kunnen zien ben ik kortgeleden (= 12 april 2011 ) in Buitenpost geweest. Daar heb je de Kruidhof, een groot complex bestaande uit verscheidene tuinen met vele soorten planten. Zo is er een kruidentuin, een rozentuin, een fruitbomentuin, een tuin met diverse soorten varens, een tuin met verscheidene planten die in de Bijbel worden genoemd, en nog diverse andere tuinen en planten. Het is hoogst interessant. In 2008 ben ik er ook al een keer geweest. Toen hadden ze in een hoek van het tuinecomplex een ander thema: een kruidentuin, zoals die ooit bestonden ten tijde van keizer Karel de Grote rond 800. Keizer Karel de Grote had wettelijk vastgelegd welke kruiden er zoal in elke kruidentuin bij al zijn paltsen (zeg maar: paleizen) verspreid door zijn hele rijk, moesten worden geplant. Dat was eeuwen later nog terug te zien aan de kloostertuinen, die elk klooster in geheel West- en Midden-Europa erop nahield.

Maar zoals de lezer op de bijgevoegde foto kan zien, was ik in 2011 eigenlijk een paar weken te vroeg: alles stond nog net niet in bloei, al was er wel vaak een begin van groei te zien bij al die plantjes.


Wat ook interessant is, dat is het IJstijdenmuseum. Dat zit in een pand op het zelfde terrein van de Kruidhof. Daarin is een tentoonstelling ondergebracht van allerlei zwerfstenen, afkomstig uit geheel Scandinavia, uit Denemarken, Zuid-Noorwegen, Zuid- en Midden-Zweden, en Zuid-Finland. Maar al die keien en zwerfstenen zijn gevonden in en rond Buitenpost. De kenners zullen het nu wel kunnen raden: Al die keien zijn tijdens de ijstijden met de gletschers hierheen gestuwd en tijdens warme perioden achtergebleven. Dat gebeurde tijdens de een-a-laatste ijstijd, bekend als de Saale-ijstijd; die duurde van circa 370.000 tot 128.000 jaar geleden. Daarna begon er een warme periode die ongeveer 8000 jaar duurde. Daarna begon de Weichsel-ijstijd, die duurde van circa 120.000 tot 11.000 jaar geleden. Daarna begon er weer een warme periode, die nu nog steeds voortduurt. Ten tijde van de Saale- en de Weichsel-ijstijd leefden hier de Neanderthalers. Van hen zijn gereedschappen gevonden in de omgeving van Buitenpost, zoals vuistbijlen en krabbers en dergelijke. En ook die staan tentoongesteld in dit museum. Van onze huidige zogenaamde broeikasgas-problemen of klimaatveranderingen en aanverwante onzin hadden die Neanderthalers nooit gehoord. Ze hebben wel duidelijk de grootste temperatuurschommelingen (die duidelijk van natuurlijke oorsprong waren) overleefd, tot ze - om onbekende redenen - rond 30.000 jaar geleden verdwenen en werden opgevolgd door de Cro-Magnon-mens. Aanvankelijk waren dat rond 14.000 jaar geleden de Rendierjagers. Pas veel later kwamen andere prehistorische culturen op, zoals rond 5000 voor Christus de Bandkeramiek-cultuur, gevolgd door de Swifterbant-cultuur, en rond 3000 voor Christus door de Trechterbeker-cultuur, al is dat volk beter bekend om de bouw van de hunebedden in Drenthe, met behulp van zwerfkeien, achtergebleven na de ijstijden.

En er zitten nog steeds allerlei keien en zwerfstenen in de grond. In de 20-ste eeuw zijn er in Buitenpost een paar zeer ge-interesseerde stenenverzamelaars geweest die een grote collectie stenen hebben opgebouwd. Die collecties zijn nu tentoongesteld in dit museum.


Al met al een interessant museum dat ik kan aanbevelen. De internetsite van de kruidhof luidt: www.dekruidhof.nl . Er is ook een winkel bij de kruidhof, waar je allerlei planten en zaden en andere dingen kunt kopen. de internetsite van het ijstijdemuseum luidt: www.ijstijdenmuseum.nl . Daarop vind je een paar fietsroutes, onder andere langs pingo-ruines, plassen water die ontstaan zijn nadat er eerst een ijslens onder de grond was gegroeid maar door de opwarming aan het eind van de ijstijd was gesmolten, waarna er een kuil met smeltwater achterbleef. Rond Buitenpost kun je er vele vinden. Kortom: voor geologie hoef je niet naar verre berggebieden. In ons eigen land is al genoeg te zien.

1 opmerking:

  1. Ja, ik zag het pas toen ik de tekst al had weggeschreven: de naam in de titel is fout. Het moet zijn: de Kruidhof, met een d inplaats van met een t. Er ligt geen buskruit opgeslagen, maar je hebt er tuinen vol met kruiden.

    BeantwoordenVerwijderen