Hallo ge-interesseerde bloglezers,
Het is nu weer de tijd van de herdenkingen met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog.
Op 10 mei 2012 is het precies 72 jaar geleden dat het Duitse leger Nederland aanviel en na 5 dagen zware strijd en een terreurbombardement op de binnenstad van Rotterdam Nederland tot de overgave dwong. Op die 10-e mei 1940 dropten de Duitsers parachutisten bij de bruggen bij Moerdijk, bij de brug over de Oude Maas bij Dordrecht, en op het vliegveld Waalhaven bij Rotterdam-Zuid. Die Duitse parachutisten slaagden erin om de Moerdijkbruggen in handen te krijgen, evenals de brug bij Dordrecht. De Maasbruggen in het centrum van Rotterdam over de Nieuwe Maas wisten ze ook te veroveren, maar enkele uren later rukten Nederlandse soldaten en mariniers op en veroverden het noordelijk bruggehoofd van de Maasbruggen terug en sloten de Duitse militairen, die zich op de noordoever bevonden, in in het gebouw van de Nederlandsche Leevensverzekeringsbank. Van daaruit konden de Duitsers op de noordoever niet veel meer bewerkstelligen en ontstond er een patstelling die door beide partijen niet te doorbreken was. Op de noordoever van de Nieuwe Maas waren de Nederlanders heer en meester, op de zuidelijke oever en op het Noorder Eiland waren de Duitsers de baas.
Onderwijl was aan de Nederlands-Duitse grens een groot tankleger de rivier de Maas in Limburg en Noord-Brabant overgestoken en stormde op volle kracht dwars door Noord-Brabant naar de Moerdijkbruggen. Nederlandse militairen boden regelmatig veel verzet, maar konden het tij niet keren, alleen vertragen. Het duurde 3 dagen totdat het tankleger via de Moerdijkbruggen en de brug bij Dordrecht in Rotterdam-Zuid aankwam. Daar konden ze niet verder oprukken, vanwege de patstelling rond de bruggen. De Maasbruggen in Rotterdam waren voor de Duitsers een brug te ver. Net zoals dat 4 jaar later ook voor de Ge-allieerden voor de brug bij Arnhem gold. Om die patstelling te doorbreken werd het beruchte bombardement op de binnenstad van Rotterdam uitgevoerd. Eigenlijk was dat een pure oorlogsmisdaad, want daar werden alleen maar burgerdoelen geraakt; er was in het gebombardeerde gebied geen enkel militair doel.
Over de strijd om de Maasbruggen in Rotterdam blogde ik al eerder in mijn boekbespreking op 24 december 2011 over het boek van "Wim Hornman "de Helden van de Willemsbrug".
De hiernaast bijgevoegde foto heb ik gemaakt in 1986, toen ik nog ieder jaar bij mijn grootouders logeerde. Daarop zie je het bruggehoofd van de voormalige Willemsbrug op de noordoever van de Nieuwe Maas in Rotterdam. Mijn opa kijkt naar een grote plaquette op de muur van het vroegere brugwachtershuisje, dat was aangebracht ter ere van de mariniers die zo fel hadden gevochten om deze brug. Zij hebben in het algemeen erg weinig aandacht gekregen bij de jaarlijkse herdenkingen in mei. Waarschijnlijk had het te maken met het feit dat de oorlog in mei 1940 na 5 dagen een verloren strijd was. Toch was het Nederlandse militaire verzet in die mei-oorlog voor de Duitsers een onaangename tegenslag waar ze geen rekening mee hadden gehouden. Om dat te verklaren moeten we even terug naar 9 april 1940, toen het Duitse Reich Denemarken en Noorwegen aanviel. Denemarken gaf zich al na 6 uur strijd over. Na 6 uur! In Noorwegen duurde de strijd wel 2 maanden. Maar met betrekking tot Nederland dachten de Duitsers dat ze dat kleine Nederland even snel tot overgave konden dwingen als Denemarken. Goering - als minister van de Luftwaffe - dacht dat te bewerkstellingen met zijn aanval via de lucht met parachutistentroepen op de vliegvelden rond Den Haag om vervolgens de Koninklijke familie en de regering gevangen te nemen. Die operatie mislukte vrijwel direct totaal. Het Duitse leger was realistischer en dacht dat de beslissing na 3 dagen wel zou zijn gevallen. Zoals bekend, liep ook dat niet naar wens en werden het 5 dagen. En dan nog gaf het Nederlandse leger zich pas definitief over na het brute bombardement op de Rotterdamse binnenstad. Dat zijn details die haast niemand in Nederland kent en waar ook vrijwel nooit de aandacht op wordt gevestigd
Er zijn na 1945 hele bibliotheken vol geschreven over de strijd in mei 1940. Als je op de site van de Koninklijke Bibliotheek www.kb.nl in de kolom Exposities en collecties, doorklikt op de menu-optie Dossiers, en vervolgens onder de kop Cultuur en wetenschap doorklikt op Geschiedenis, kom je uiteindelijk uit bij een lijstje met als kop Tweede Wereldoorlog. Daaronder staat het dossier over de Geschiedschrijving over de strijd in de meidagen van 1940 vermeld. Als je daarop klikt kom je uit bij een kort verhaal met wat tekst en uitleg plus een literatuurlijst van een aantal van al die verschenen boeken, en enkele zeer interessante en uiterst informatieve internet-sites. Ik raad u aan om daar eens op te kijken.
Op 14 mei 2012 vindt in Rotterdam weer de jaarlijkse herdenking plaats van het bombardement. In 2007 gebeurde dat zelfs met schijnwerpers die de brandgrens aangaven. Tegenwoordig kun je in Rotterdam een wandeling maken langs de brandgrens en kun je dus zien hoe groot het verwoeste gebied was. Meer informatie over de Brandgrens in Rotterdam is te vinden op de site www.rotterdam4045.nl . Dan kunt u constateren dat Rotterdam veel harder is geraakt door het oorlogsgeweld in de Tweede Wereldoorlog dan Amsterdam.
zondag 13 mei 2012
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Wat een uitvoerig verhaal weer Herbert! Een triest stukje geschiedenis met grote gevolgen, beschreven in een notendop. Ik weet dat 14 mei voor veel Rotterdammers nog steeds een beladen dag is. Goed dat het wordt herdacht. Goed om er bij stil te staan dat er ook nog een 'Rotterdam van vóór de oorlog'is...
BeantwoordenVerwijderen