Hallo ge-interesseerde bloglezers,
Afgelopen zaterdag 11 juni 2011 ben ik met 4 vrienden uit Groningen in Franeker geweest. We zijn vanaf het station het stadje in gewandeld via de Dijkstraat. Halverwege deze straat wees ik hen op de brug en een grote gedenksteen in een muur waarop werd verhaald over Maurits de Braziliaan die daar in 1665 door de brug was gezakt. Op de Breede Plaats aangekomen begon het helaas te regenen, reden waarom we de Martinikerk ingingen. Daar keken die Groningers natuurlijk van op. Zij dachten dat er maar 1 Martinikerk was en dat die alleen in Groningen stond. Jammer voor hen; er zijn meer kerken in Nederland die zo heten (ook in Sneek en ook in Utrecht: de Dom). In de kerk bekeken we de grote grafsteen van de familie Van Schurman (inderdaad, de familie van Anna Maria van Schurman), de opvallende en afwijkend gekleurde grafsteen van een Saksische kanselier die hier in Franeker rond 1500 was overleden (hoe die hier was gekomen, is een verhaal apart), de paar grafstenen van enkele Hongaarse studenten, en het kerkgebouw zelf met het koor en het orgel.
Ondertussen was het buiten droog geworden. We verlieten de kerk en wandelden naar het Museum Martenahuis. Dat museum is gevestigd in het stadskasteel van Hessel van Martena. Dat was een grietman die rond 1498 een zeer belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Friesland. Het museum zelf gaat over de geschiedenis van Franeker, al werd de periode rond 1498-1523 buitengewoon summier behandeld (beter te zeggen: vrijwel niet; een ernstig gemis). Verder hing er in een gang het portret van mevrouw Vervou, die in 1665 Maurits de Braziliaan had opgevangen en verzorgd, nadat hij door de brug was gezakt. Verder was er een zaal over de Universiteit van Franeker, en een zaal over de allereerste studente van Nederland: Anna Maria van Schurman. Helaas heeft zij in de 17-e eeuw geen trend gezet. Dat deed Aletta Jacobs wel; zij werd wel gevolgd door meer vrouwelijke studenten. Mijn Groningse vrienden vonden het allemaal zeer interessant. Nadat we alles hadden bekeken, verlieten we het museum. Helaas begon het weer te regenen. Nu begaven we ons naar een restaurant aan de Breede Plaats en genoten daar van een kop koffie met oranjekoek. Zo bleven we in de juiste Friese sfeer. Nadat het buiten weer droog was, rekenden we af en zetten we onze wandeling door Franeker voort. Zo liet ik hen in de Voorstraat het pand zien waar in de 17-e en 18-e eeuw de Hongaarse studenten verbleven, het kaatsveld van Franeker (aan het eind van de Voorstraat), de vroegere universiteitsgebouwen met de tuinen eromheen, het fraaie stadhuis uit 1594, en natuurlijk de vroegere woning van Eise Eisinga met het planetarium (helaas was het al na 5 uur en dus gesloten, andere keer beter). Daar wees ik mijn Groningse vrienden op het monumentje op de brug voor het planetarium. Daar maakte ik de foto die ik boven aan dit blogstukje heb geplaatst. Op de achtergrond is het stadhuis te zien. Tot slot wandelden we langs het zakkedragershuisje en langs het geboortehuis van Jan Hendrik Oort, geboren in 1900, en een internationaal bekende astronoom, en van wie ze dus nooit eerder hadden gehoord. Daarna wandelden we terug naar het station en keerden terug naar huis.
Je stadswandelingen worden al een hele bundel zo! Leuk en interessant voor degenen die in je voetsporen willen gaan. ;-)
BeantwoordenVerwijderen