woensdag 7 maart 2012

planeten aan de sterrenhemel


Hallo ge-interesseerde bloglezers,
Deze keer zien jullie een foto van een geheel ander soort. Deze hoort thuis in het genre van de sterrenkundige fotografie. Ik heb hem gemaakt op 24 feb 2012. Je ziet daarop van rechts beneden naar links boven achtereenvolgens de Maan, Venus en Jupiter. De Maan was op die avond nog een zeer dunne sikkel. Op de foto is dat niet meer zo goed te zien, vanwege de overbelichting.
Maar als je goed kijkt, kun je de donkere helft van de Maan ook zien (klik op de foto om de uitvergroting te zien). Dat is helemaal niet zo opmerkelijk als het lijkt. Dat is altijd te zien bij deze stand van de Maan (begin van Wassende Maan, als de sikkel nog dun is). Dan weerkaatst het zonlicht dat op de Aarde valt, naar de Maan en vervolgens weer terug naar de donkere kant van de Aarde, zodat wij daardoor die donkere helft van de Maan ook kunnen zien.
Venus staat algemeen bekend als het felst stralende object aan de hemel; het is vanaf de Zon gerekend de tweede planeet. Wij leven op de derde planeet, vanaf de Zon gerekend: de Aarde.
En Jupiter (hier op de foto helemaal bovenaan in het rijtje) is de vijfde planeet in ons Zonnestelsel. Het is tevens de grootste van alle acht planeten die rond onze Zon draaien. De streep die boven Venus begint en vlak onder Jupiter doorloopt is een satelliet, geen UFO. De kleine stipjes die verder op de foto zijn te zien, zijn sterren.
De foto zelf heb ik gemaakt vanaf statief, met een belichtingstijd van 30 seconden en een diafragma van f/4. Vandaar dat de achterlichten van de auto's op de weg aan de overkant van het kanaal lange rode strepen zijn geworden. Verder heb ik de foto digitaal een flink stuk lichter gemaakt, zodat de sterren zichtbaar zijn geworden.
Het was een mooie meevaller dat het die avond zo onbewolkt was, want vaak is het juist zo bewolkt, dat je niks interessants aan de sterrenhemel kunt zien. Dat is vaak een nadeel in Nederland.
Curieus is dat het sterrenkundige tijdschrift Zenit in zijn maart-nummer van 2012 een omslag-artikel heeft staan over astrofotografie. Het tijdschrift Zenit is gewoon te koop in boeken- en tijdschriften-winkels en in kiosken op de NS-stations. Daar kunnen ge-intereseerden heel wat tips en idee-en uit halen voor sterrenkundige foto's. Ook iets voor jou, Gert Jan Hermus?

1 opmerking:

  1. Hoi Herbert,
    Dank voor de tip. Ik zal 's kijken of ik er iets aan heb. Ik ben alleen bang dat ik voor het maken van goede astro-foto's een betere (lees: veel duurdere)telelens nodig heb...

    BeantwoordenVerwijderen