donderdag 19 januari 2012

Hoog water in Leeuwarden





Hallo blogvolgers,
Jullie zullen het begin deze maand allemaal wel hebben gemerkt: er woedde rond donderdag 5 en vrijdag 6 januari een stevige storm die gepaard ging met zeer veel regenval. Het was zelfs zoveel dat de waterspiegel in kanalen, meren, vaarten en andere binnenwateren opvallend steeg. Op de zaterdag direct daarna, maakte ik de bovenste foto. Daarop zie je dat het water opvallend hoog staat. Let vooral op de meerpalen en dukdalven op beide foto's hierboven. Op de bovenste foto is te zien dat van de rijen dwarsbalken de onderste bijna onder water verdwijnen. Op de onderste foto - die ik een week later maakte - is te zien dat die dwarsbalken weer een heel eind boven het water hangen. Toen hadden de gemalen in Friesland hard gewerkt om al het overtollige water te lozen op het IJsselmeer (o.a. via het Woudagemaal bij Lemmer) of op de Waddenzee. Dat lukte toen weer prima, omdat de stormwind uit het noorden weer was gaan liggen en zodoende geen zeewater meer tegen onze kusten opjoeg. Dat had het spuien van het overtollige water tijdens en direct na de storm ernstig bemoeilijkt. Op beide foto's zie je op de achtergrond de Van Harinxmabrug aan de zuidkant van Leeuwarden.
Mocht er nu een klimaatactivist opstaan en zijn gelijk claimen dat het duidelijk afgelopen is met de strenge winters en dat het daarom steeds vaker zal regenen, dan zal ik hem terechtwijzen, dat sneeuw en regen allebei verschillende vormen van dezelfde waterige samenstelling zijn. Alleen, als het had gevroren, dan was al die neerslag in de vorm van sneeuw gekomen, en dan had niemand er een probleem van gemaakt. Dan hadden we over een paar maanden alsnog de vele plassen water en stijgende waterspiegel in de vele binnenwateren gekregen door al die gesmolten sneeuw. Maar, omdat het niet vroor, werd het geen sneeuw maar regen, waardoor de waterspiegel in de binnenwateren direct al steeg. Meer wetenschappelijk verantwoorde informatie over het klimaat en de niet bestaande invloed van de mens daarop is te lezen op de internetsite http://www.klimaatgek.nl .

Die storm van 5 en 6 januari heeft trouwens op een juist moment gewoed. Als het een week eerder of later was geweest, was het buitengewoon link geworden. De wind woei namelijk uit het noorden. Dat joeg veel zeewater tegen de Nederlandse dijken op. Gelukkig was het op dat moment Wassende Maan. Als het Nieuwe Maan of Volle Maan was geweest, was het springvloed geworden - net als in februari 1953, toen in Zeeland de dijken braken en grote delen van het land onder water liep - en zou er een groter gevaar voor een overstroming zijn geweest. Gelukkig zijn onze dijken al lang op Deltahoogte gebracht en flink verstevigd, zodat er vrijwel geen gevaar voor dijkdoorbraken en overstromingen is. En nu was er door de stand van de Maan ook geen springvloed, en was er dus helemaal geen enkel dreigend gevaar van een mogelijke overstroming.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten