vrijdag 26 december 2014

Vergeten 2 jubileums te memoreren

Hallo blogvolgers,

Even een melding tussen mijn vele blogstukjes door: Dit wordt mijn 206-e blogstukje. Daarmee ben ik vergeten dit jubileum te melden: Twee maanden geleden, op 5 oktober 2014 plaatste ik mijn 200-e blogstukje. Dat was mijn verslag over mijn Zomervakantie in Rotterdam. Daarom, bij deze meld ik dit jubileum-feit achteraf alsnog.
Er was nog een jubileum te melden rond mijn blogsite. Het is alweer 5 jaar geleden - om precies te zijn: in november 2009 - dat ik - binnen het kader van de cursus 23dingen, bedoeld om kennis te nemen van allerlei nieuwe mogelijkheden op het gebied van internet en social media - ben begonnen met bloggen. Ik blog nu al 5 jaar met plezier.
Ik heb in die 5 jaren veel wetenswaardigheden verteld over dorpen en steden waar ik een dagtocht of reis naar toe heb gemaakt. Ik combineerde dat vaak met een beschrijving van een plaatselijk museum dat ik dan had bezocht en dat ik dus warm aanbeval om ook te bezoeken. Daarnaast vertelde ik zo nu en dan ook allerlei andere historische of natuurwetenschappelijke wetenswaardigheden, of gaf ik een leestip voor een interessant boek.

Daarom heet mijn blogsite ook Herberts Wetenswaardigheden. Het is mijn collega's vaak opgevallen dat ik zoveel weet. Tsjaa. Ik lees ook ontzettend veel. Vroeger las ik veel romans (detectives, spionage, oorlog, avontuur), maar sinds circa 10 jaar juist veel informatieve boeken en tijdschriften. In veel gevallen betreft het geschiedenis. Natuurlijk over de Eerste Wereldoorlog, wat dit jaar extra aandacht krijgt omdat die 100 jaar geleden uitbrak. En ook over de Tweede Wereldoorlog, vooral over die ene week in mei 1940 in Nederland. Maar ook veel boeken over Rotterdam (waar ik geboren ben), en de omringende dorpen en regio's, omdat mijn voorouders daar vandaan komen (want ik doe ook al vele jaren aan stamboomonderzoek). En ja, ook over Friesland en Leeuwarden (omdat ik er woon). Dat leidt soms tot de vreemde situatie dat ik meer weet te vertellen over de hoofdstad van Friesland dan mijn collega's en kennissen (die er zijn geboren). Overigens heb ik datzelfde ook weleens meegemaakt met mijn familieleden in Rotterdam. En ik heb het zelfs ook meegemaakt met mijn kennissen in Groningen-stad.
Omdat ik zoveel weet, noemden mijn collega's mij al in de jaren 80 een wandelende encyclopedie.


De eerste Encyclopedie werd tussen 1750 en 1772 samengesteld en geschreven door de bekende Franse schrijver en Verlichtings-filosoof Denis Diderot (1713-1784), samen met zijn collega Jean le Rond D Alembert (1717-1783). Daarmee wilden zij alle toenmalig bekende kennis verzamelen en vastleggen voor het nageslacht om te voorkomen dat die kennis verloren zou gaan. Dat werd een trend. In 1870 werd er een begin gemaakt met de uitgave van een Nederlandse encyclopedie. Die werd samengesteld en geschreven door de bekende doopsgezinde dominee Anthony Winkler Prins (1817-1908). Hierboven op foto 1 ziet u zijn standbeeld in Veendam staan. Dat beeld staat daar voor de vroegere HBS in Veendam. In dat schoolgebouw is tegenwoordig het Veenkoloniaal Museum gevestigd. Dat is een zeer interessant museum (aanrader!) over de geschiedenis van Veendam en het omringende veengebied vanaf de prehistorie tot nu, en over de veenkoloniale scheepvaart vanuit dat veengebied langs alle Europese kustgebieden. In 1882 rondde Anthony Winkler Prins de enorme klus af en presenteerde hij een 16-delige encyclopedie. In latere jaren werd die van tijd tot tijd aangevuld en herzien en opnieuw uitgegeven. De 9-e en voorlopig laatste uitgave was in de periode 1990-1993; die bestond uit 26 delen. Daar valt ook nu nog heel veel kennis en wetenswaardigheden uit te halen.
Ook in de omringende landen kwam men op het idee om een encyclopedie te schrijven. Zo ontstond al vanaf 1768 de Encyclopedia Brittanica. En gedurende de hele 19-e eeuw werd in Duitsland de steeds dikker wordende Brockhaus Encyclopedie door de Uitgeverij Brockhaus te Leipzig uitgegeven. En vanaf 1926 werd in Sovjet-Rusland de Grote Sovjet Encyclopedie uitgegeven. Zo gebeurde dat ook in veel andere landen.
Met de komst van internet ontstond er in 2001 een nieuwe mogelijkheid: de wikipedia, waarvan het internet-adres luidt: http://nl.wikipedia.org . In die internet-encyclopedie is nog veel meer informatie te vinden dan in de gedrukte Winkler Prins. Bovendien kan in de wikipedia informatie ook snel worden aangevuld met nieuwe informatie. Iets wat met een gedrukte encyclopedie lastiger is te doen. Inderdaad: Alle informatie in dit blogstukje heb ik kunnen vinden in de wikipedia. Zelf sta ik zo nu en dan ook versteld over hoeveel informatie over zoveel zeer verschillende onderwerpen daarin te vinden is. En als je op een van de talen klikt in de kolom helemaal links van de internetsite van de wikipedia, dan krijg je vaak meer informatie (in het Engels of Duits of andere talen) dan in het Nederlands, al is dat vaak ook afhankelijk van het onderwerp. Onderwerpen met betrekking tot Duitsland worden in de Duitstalige wikipedia natuurlijk uitgebreider behandeld dan in de Nederlandse wikipedia. En voor onderwerpen met betrekking tot Groot-Brittannie geldt natuurlijk hetzelfde. En dat geldt natuurlijk ook voor alle andere taalgebieden. Terwijl Nederlandse onderwerpen in de Engelstalige of Duitstalige wikipedia natuurlijk minder uitgebreid worden besproken.


Ik heb de afgelopen jaren gemerkt dat velen mijn blog volgen en met belangstelling lezen. Maar het is me ook vaak opgevallen dat maar weinigen erop reageren. Dat vind ik toch wel jammer. Gelukkig zit er een tellertje op mijn blogsite, zodat ik kan zien hoeveel bezoekers op mijn blogsite komen. En daaraan kan ik zien dat er veel belangstelling is voor mijn verhalen vol wetenswaardigheden. Daarom zal ik ook volgend jaar doorgaan met bloggen.
Maar nu komen eerst de feestdagen van Kerst en oud-en-nieuwjaar. Vandaar foto 2: de kerstboom die in de fraai gerestaureerde stationshal van het Hoofdstation Groningen staat. Tot volgend jaar, met nog meer blogberichten van mij vol interessante wetenswaardigheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten