Hallo mede-bloggers,
Het is alweer een poosje geleden dat ik een stukje op mijn blogsite heb geplaatst. Twee weken geleden (op 11 mei) heb ik een uitstapje gemaakt naar Utrecht, dit op uitnodiging van de vriendin van mijn broer. We zijn allebei dol op fotograferen. Mijn broer wat minder; daarom was hij er niet bij. We reden naar Haarzuilens waar het bekende kasteel de Haar staat. Dat kasteel staat in een groot park met de prachtigste tuinen; kortom: zeer fotogeniek. Dat is te zien op de hiernaast geplaatste foto. Het lijkt bijna het kasteel Zweinstein uit de Harry Potter romanreeks.
De geschiedenis van dit kasteel gaat ver terug, tot in de Middeleeuwen. Rond 1391 stond er op deze plek al een kasteel Ter Haer. In 1449 kwam het in bezit van de familie Van Zuylen. In 1482 raakte het bisdom Utrecht betrokken bij de Hoekse en Kabeljauwse Twisten in het graafschap Holland. Als gevolg daarvan werd het kasteel de Haar belegerd en verwoest. In later jaren werd het kasteel weer opgebouwd. In 1672 (het rampjaar) viel Frankrijk met zijn bondgenoten Engeland plus de bisschoppen van Muenster en Keulen Nederland aan. Frankrijk veroverde de stad Utrecht en het kasteel de Haar. Bij die gevechten werd het kasteel opnieuw verwoest. Ondertussen zette Holland vlug een hele reeks landerijen onder water. Dat was de roemruchte Oude Hollandse Waterlinie. Uiteindelijk moest Frankrijk zich terugtrekken en de strijd tegen Holland opgeven. En weer werd het kasteel opnieuw opgebouwd. In later eeuwen werd er weinig onderhoud aan gepleegd, zodat het kasteel tot een ruine verviel. In 1892 keerde een verre nazaat van de familie Van Zuylen terug naar het voorvaderlijk kasteel. Het was baron Etienne van Zuylen van Nyevelt. Hij had de ruine ge-erfd. Terwijl hij de ruine bekeek, besloot hij om het voorvaderlijk slot in de oude glorie te herbouwen. Daarvoor trok hij een bekende architect aan: Pierre Cuypers. Hij was bekend van de bouw van vele neogotische Rooms-Katholieke kerken en kathedralen. Zo heeft Pierre Cuypers in 1884 in Leeuwarden de Bonifatiuskerk gebouwd. En zo had hij in Amsterdam het Centraal Station en het Rijksmuseum gebouwd. Pierre Cuypers toog met al zijn medewerkers aan de arbeid. De wederopbouw duurde in totaal 20 jaar. Pas in 1912 werd het geheel vernieuwde kasteel opgeleverd. Inclusief de omringende tuinen. Daarvoor had de baron de tuinarchitect Henri Copijn aangetrokken.
Overigens is het kasteel niet helemaal in puur Middeleeuwse stijl herbouwd. Pierre Cuypers heeft daar een nogal vrije interpretatie van gegeven met veel neogotische elementen, en zijn opdrachtgever baron van Zuylen stelde nog eens allerlei extra eisen. Zo moest bijvoorbeeld de oude binnenplaats worden overdekt. Dat is daarom nu een indrukwekkend grote ontvangsthal geworden. Zo is het kasteel een indrukwekkend bouwwerk geworden. Vanuit de verschillende tuinen gezien lijkt het een sprookjeskasteel uit een fantasyroman. Geen wonder dat er daarom jaarlijks de Elf Fantasy Fair wordt gehouden. Dat is een soort markt voor uitgevers en auteurs van fantasyromans, ge-interesseerden op het gebied van fantasy, historici (met meestal als specialisme de Middeleeuwen), en mensen die zich verkleden als elf, prinses, ridder, of tovenaar, en dergelijke en die een hele show weggeven of hele spiegelgevechten opvoeren. Op andere momenten (zoals op deze dag) zag het kasteel met zijn omgeving er eerder uit als het geschikte decor voor een Agatha Christie-detective-roman.
Meer informatie over het kasteel, de bewoners, en de tuinen is te vinden op de site www.kasteeldehaar.nl . Over het geheel genomen was het een indrukwekkende dag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten