zondag 20 februari 2011

Het Sint Antoon te Sneek

Hallo belangstellenden,

Afgelopen zaterdag 19 februari 2011 ben ik naar een bijeenkomst van de NGV (= Nederlandse Genealogische Vereniging) geweest. Daar hield de bibliothecaresse van de bibliotheek van het Sint Antoon - mevrouw Pasma - een lezing over de geschiedenis van het bekende ziekenhuis in Sneek. Ze vertelde er veel over en illustreerde dat met oude foto's gepresenteerd in een eenvoudige maar mooie Power-point-presentatie.

Het Sint Antonius ziekenhuis verrees in 1903 in Sneek aan de Stationsstraat. Het werd gebouwd op voorstel van dokter G. Bouma en werd gefinancierd uit een erfenis, waarvan het geld eigenlijk bedoeld was voor de bouw van de toren voor de 19-e eeuwse Martinuskerk. De toren is er nog steeds niet gekomen. Maar het ziekenhuis wel. Dat vond men binnen de Rooms-Katholieke kerkeraad van Sneek van een dringender noodzaak dan het bouwen van een betrekkelijk nutteloze toren.
In 1903 werd het ziekenhuis in gebruik genomen. De verpleegsters waren nonnen, afkomstig van een orde in Maastricht. Het was dus een Rooms-Katholiek ziekenhuis. Er werden ook wel Protestantse patienten verzorgd, al zullen die wel vreemd hebben opgekeken als de verpleegsters bij het binnenkomen van de ziekenzaal telkens een kruis sloegen. De Protestanten in Sneek hebben ook geprobeerd een eigen ziekenhuis op poten te zetten, maar dat is niet gelukt. Uiteindelijk werd het ingezamelde geld besteed aan een verpleegtehuis naast en verbonden met het Sint Antoon. In 1968 werd het Sint Antoon een algemeen ziekenhuis en verviel het "sint". Tevens keerden toen de nonnen terug naar Maastricht.
Ondertussen werd het ziekenhuis aan de Stationsstraat te klein. Daarom werd er in 1991 aan de Bolswarderbaan een geheel nieuw en veel groter pand gebouwd. In 1994 verhuisde het Antoon naar het nieuwe pand. De panden op de oude lokatie werden gesloopt, waarna er in de jaren daarna op de leeggekomen plek een winkelcentrum verrees.

Aanvankelijk was de kraamkliniek elders in Sneek ondergebracht. Dat pand staat er nog steeds. Het is nu deel van de Openbare Bibliotheek van Sneek. Het was van 1886 tot 1935 de woning van de al eerder genoemde dokter G. Bouma. Er hangt een bruin informatiebord van de ANWB aan de gevel met tekst en uitleg. Wel curieus; enkele weken geleden was ik een middag in Sneek geweest. En toen ben ik ook langs de 18-e eeuwse gevel van de woning van dokter Bouma gewandeld. En vervolgens was ik langs het winkelcentrum gewandeld waar ooit het fraaie ziekenhuis met op de hoek het restaurant Piso heeft gestaan.

1 opmerking:

  1. Hoi Herbert,
    Leuk stukje! Ook grappig dat je de bibliotheek even noemt. Wat vroeger de verloskamer was van het verpleeghuis is nu onze kantine. Mijn kantoor was vroeger een zaaltje voor drie bedden.

    Groeten,
    Gert Jan

    BeantwoordenVerwijderen