Deze keer geen foto, geen beoordeling van een van de 23 dingen, of beschouwing van een bibliotheekgerelateerd onderwerp. Deze keer een leestip. Hiernaast is de omslag te zien van een zeer interessant en zeer informatief boek.
Als het gaat over Nederland in de Tweede Wereldoorlog, dan weet iedereen wel het een en ander over de bezettingstijd. Maar hoe Nederland door de Duitsers werd aangevallen en veroverd en tot overgave werd gedwongen, daar weten de meeste mensen bar weinig of zeer fragmentarisch wat van af. Dit boek is wat dat betreft een uitstekende bron van informatie. Het behandelt de hele voorgeschiedenis, de voorbereidingen van het Duitse leger en de verschillende geallieerde legers en van het Nederlandse leger. Het Duitse leger was zeer modern bewapend, getraind en geoefend, het Franse leger was daarentegen heel goed bewapend, maar het wist nauwelijks goed gebruik te maken van de beschikbare wapens. Geen wonder dat zij verloren. Inplaats daarvan had het Franse leger een gevaarlijk blind vertrouwen in de Maginotlinie. Daarmee had Frankrijk zich uitstekend voorbereid op de vorige oorlog.
Dit boek behandelt vervolgens uitgebreid de Duitse aanval en analyseert hoe succesvol die was. Tevens wordt de Nederlandse verdediging beschreven en ge-analyseerd. Daarbij viel het mij op hoe amateuristisch - soms zelfs regelrecht klungelig - het Nederlandse leger zich voorbereidde en ten tijde van de Duitse aanval optrad. Er waren toen aan Nederlandse kant ook wel een paar succesjes. Niet alleen bij Kornwerderzand (waar de Duitsers met succes waren gestuit), maar ook op en rond de vliegvelden rond Den Haag, waar de grootschalige luchtlandingen volgens de plannen van Goering totaal mislukten. En ook in en rond Rotterdam verliepen de militaire operaties van de Duitsers helemaal niet zoals gewenst. De Nederlandse verdediging was veel heviger dan waar ze op gerekend hadden. Rotterdam was bij wijze van spreken bijna een brug te ver geweest. Ze hadden gedacht in circa 3, misschien 4 dagen tot in het hart van Holland te kunnen doorstoten. Het werden er 5. En dat vonden de Duitsers al te lang. Vandaar het bombardement op het stadscentrum van Rotterdam. En dat terwijl in de maanden voor de Duitse aanval de Nederlandse legertop had gezegd de verdediging minstens een week, misschien zelfs wel een maand te kunnen volhouden. Dan zijn 5 dagen wel erg kort, vandaar.
Daarnaast wordt de opmars van het Duitse leger (vooral in Noord-Brabant) en de verschillende veldslagen (bij de Grebbeberg, in Noord-Brabant, bij de Moerdijkbruggen, in Dordrecht, in en rond Rotterdam en Den Haag) gedetailleerd besproken. In alle opzichten een buitengewoon informatief boek. Kortom: een aanrader.
Titelgegevens:
Mei 1940 : de strijd op Nederlands grondgebied / Herman van Amersfoort en Piet Kamphuis . - 2-e herz. dr. - Den Haag : SDU ; Instituut voor Militaire Geschiedenis , 2005 . - 464 p. : ill. ; 24 cm.
1-e dr.: Den Haag : SDU , 1990.
ISBN 978-90-12-06450-7
SISO 928.3
Dit is een hele uitgebreide recencie Herbert, daar kun je blogs dus ook voor gebruiken. Bij ding 19 krijg je nog Librarything, daar is zoiets ook handig!
BeantwoordenVerwijderenGr. Janneke
In ieder geval kan ik hier meer leestips kwijt. Benieuwd of iemand hierdoor tot lezen wordt gestimuleerd. Het is dus lang niet altijd de saai ogende literatuur met de grote L. En evenmin iets stoffigs uit de archieven van de geschiedenis.
BeantwoordenVerwijderen