donderdag 18 februari 2010

Rotterdams bouwwerk van een Friese architect


Hallo Friese mede-bloggers,
Hier zien jullie een foto van het 150 meter hoge kantoorpand de Delftse Poort in Rotterdam, gebouwd in 1990. Om de hoogte extra te benadrukken heb ik de foto tot een trapeze omgevormd. Zoals je ziet, bestaat het hele complex uit twee kantoortorens. De architect van dit kantoorpand is Abe Bonnema, de bekende architect van vele panden en gebouwen in Leeuwarden. Zelf woonde hij in een zelf ontworpen woning in Hardegarijp.
Met dit kantoorpand zijn nooit problemen geweest, in tegenstelling tot de Achmeatoren in Leeuwarden, waar de afgelopen jaren weleens tegels van afwaaiden. Hoe zou het toch komen dat ze in Rotterdam beter weten te bouwen dan in Leeuwarden?
Het kantoorpand is het hoofdkantoor van het verzekeringsbedrijf Nationale Nederlanden. De naam Delftse Poort komt van het station dat voor de Tweede Wereldoorlog ongeveer op die plek heeft gestaan. Overigens stond de echte poort van die naam een heel eind verderop, bij het Hofplein. Maar dat poortgebouw is bij het bombardement van 14 mei 1940 verloren gegaan.

zondag 14 februari 2010

Leestip voor klimaatsceptici


Hallo ge-interesseerden,


Het lijkt nu misschien een beetje op mosterd na de maaltijd, maar klimaatsceptici waren er al heel lang. Op dit moment ligt het IPCC en het KNMI onder zwaar kritisch vuur vanwege hun geloof (!) in de opwarming van de Aarde. De echte wetenschappers - die altijd al kritisch waren - hoorde je vrijwel niet.
Nu begint daar verandering in te komen. Zelf heb ik nooit getwijfeld: de opwarming als gevolg van CO-2, geproduceerd door de mens, is een fabeltje.
Calder, Nigel
De grillige zon : de onthullende waarheid over het broeikaseffect / Nigel Calder ; vert. uit het Engels door Eddy Echternach . - Haarlem : Schuyt , 1997 . - 211 p. : ill. ; 27 cm.
Vert. van: The Manic Sun : weather theories confounded. - Northamptonshire : Pilkington Press , 1997
ISBN 90-609-7435-2
SISO 552.3
Jaren geleden heb ik dit boek gelezen. Ik vond het buitengewoon interessant en leerzaam. Een aantal dingen wist ik al, omdat ik al sinds mijn tienerjaren ge-interesseerd ben in sterrenkunde. Maar in dit boek werden een aantal nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen bekend gemaakt en een nieuwe reeks theorie-en uit de doeken gedaan. Ondertussen zijn we 13 jaar verder en een aantal theorie-en zijn ofwel bevestigd, of niet-kloppend verklaard. Desondanks is dit boek beslist nog steeds een vroege ondersteuning voor het onderuithalen van de hele broeikastheorie (of is het broeikastheologie? want die klimaatalarmisten lijken soms net gelovigen)
De ijstijden komen natuurlijk aan bod, inclusief de Kleine IJstijd in de 17-e eeuw. De zonne-activiteit komt natuurlijk zeer uitgebreid aan bod en vooral wat voor verband dit heeft met het klimaat op Aarde. Overigens, bekijk de bijgevoegde foto van de Zon eens goed. Je ziet zo'n enorme zonnevlam zich in het heelal uitstrekken richting een klein stipje, genaamd Aarde. Dan zie je gelijk hoe klein de Aarde is in verhouding tot de Zon.
Natuurlijk komen de zonnevlekken met hun 11-jaarlijkse cyclus aan bod, met de erbij horende uitbarstingen in de vorm van zonnevlammen en CME's. En natuurlijk ook de zonnewind, die een gevaarlijke invloed kunnen hebben op de Aarde, maar vooral op satellieten en ruitevaarders ver buiten het magnetisch veld van de planeet Aarde. Het is niet voor niets dat het ISS (= International Space Station) op circa 400 km hoogte om de Aarde draait. Dan zit ie veilig binnen het magneetveld van de Aarde en wordt dus redelijk beschermd tegen uitbarstingen op de zon en zonnewind.
Het voert te ver om in deze blog al te veel in wetenschappelijke details te treden; ik kan jullie alleen maar aanraden om dit boek van de Britse wetenschapsjournalist Nigel Calder te gaan lezen. Tenzij jullie het al afgeschreven hebben omdat het ouder dan 10 jaar is :((
Of vinden jullie een boek als dit veel te moeilijk en te wetenschappelijk? Tsjaa, ik dacht dat jullie hadden doorgeleerd. Maar dat kunnen jullie met dit boek alsnog doen.

nogmaals over web 2.0

Hallo mede-bloggers,

De laatste weken heb ik vrij weinig zitten bloggen. Maar daar komt nu langzaam een keer is. Vorige week mailde Janneke een overzicht rond hoe ver wij allen waren met onze 23dingen. Daarop zag ik dat ik nog niks had gedaan of gezegd over web 2.0. Dat klopt niet helemaal. Ik heb eerder al op mijn blog een artikeltje geplaatst, getiteld "Alternatief voor eigen website". Daarin heb ik ook iets gezegd over web 2.0. Later reageerde Janneke daarop met de bevestiging dat het inderdaad een vage kreet was voor de nieuwste software, waarmee je in het sociale vlak nog beter en handiger zal kunnen communiceren.
Ik denk: het zal wel. Tot nu toe beperk ik mij tot e-mail en deze blogsite. Dat vind ik al lang voldoende. Laat anderen zich maar enthousiast uitleven met de nieuwste web 2.0-software.
Ik ben nooit de meest sociale figuur geweest. Laat maar. Het komt wel goed.

woensdag 10 februari 2010

gespiegelde foto


Enkele jaren geleden is er een expositie geweest van een fotograaf die heel curieus bewerkte foto's tentoonstelde. Het was telkens een langwerpige foto, die als je goed keek uit twee foto's bestond. Althans, de ene foto was gespiegeld en aan de andere geplakt. Het heeft mij toen zeer ge-intrigeerd en nadien ge-inspireerd om het ook eens te proberen met mijn eigen fotobewerkingsprogramma. Het levert soms leuke resultaten op, zoals de hierboven staande foto. Ik heb hem gemaakt in Groningen in een plantsoen aan de West-Indische kade, met op de achtergrond het Van Starkenborgkanaal. Dat kanaal loopt door tot in Friesland maar heet dan Van Harinxmakanaal.
Als je de foto zo bekijkt, kun je zien wat de originele helft is en wat de gespiegelde helft?

alles op en via internet

Hallo mede-bloggers,

Een van de 23 dingen betrof een nieuwigheidje: dat je allerlei programma's, en je internet-favorieten ergens op internet plaatst, zodat je vervolgens overal in Nederland of elders in Europa kunt inloggen waar je maar wilt, en direct al je eigen favoriete programma's beschikbaar hebt en je eigen internet-favorieten. Het klinkt prachtig. Maar er bekruipt me toch een beetje ongemakkelijk gevoel, alsof je hobbyplek dus overal kan zijn en niet meer thuis hoeft te zijn. Net als met werkplekken. Er is jaren geleden ergens in het land een kantoor ingericht waar de werknemers elke dag met hun koffertje vol spulletjes een ander kantoor met buro, stoel en pc konden uitzoeken. Het werd aangeprezen als het ideale kantoor. Maar ik vond het er allemaal maar kaal uitzien. De kantoorruimtes, de wanden, etc. Moeten we dit nu ook in onze prive- en hobby-sfeer toelaten? Liever niet.
Ik heb toch liever mijn favoriete programma's en internet-URL-favorieten en tekstbestanden op mijn USB-geheugenstick bij me. Het heeft iets concreets.
Bovendien krijg ik er ook een ongemakkelijk Big Brother-gevoel van. Alsof de een of andere onbekende instantie met nog meer gemak dan anders, al mijn software en teksten kan doorneuzen en daar allerlei conclusies uit kan peuren, terwijl ik op geen enkele manier in staat ben om tekst en uitleg te geven, en Big Brother dus ongelimiteerd in zijn tunnelvisie kan blijven volharden. Hoogst gevaarlijk.

Ondertussen staat de techniek niet stil en worden er nog meer software-pakketten ontwikkeld, waarmee wij straks alleen nog maar via alleen een beeldscherm met een klein kastje kunnen werken en niet meer via een complete pc. Of zie ik dit verkeerd en ben ik te somber?
Er is al Google Chrome. Het wordt geweldig aangeprezen en je ziet overal reclameposters. Waarschijnlijk is het het zoveelste pakket dat zoveel mogelijk wil verenigen. Wat ik nu heb, bevalt mij al prima. Waarom iets anders. Dan ben je toch weer een hele lange poos druk bezig uit te zoeken hoe zo'n nieuw pakket in elkaar zit en hoe dat werkt.
Ondertussen heb ik in januari dit jaar een artikel in het Financieel Dagblad gelezen over alweer een nieuw softwarepakket, genaamd Google Wave. Het is zo nieuw, dat het op dit moment zelfs niet duidelijk is wat je er allemaal mee kunt.

Als ik zoiets lees, denk ik eerder: ik haak af en ik blijf bij wat ik al heb. Dat is mij al vertrouwd. Laat die nieuwste snufjes maar over aan de jongere generatie.