zondag 31 januari 2010

Internettips Rotterdam


Ik ben geboren in Rotterdam; vandaar dat ik speciaal ge-interesseerd ben in die grote havenstad. Voor de ge-interesseerden onder jullie heb ik de volgende internetsites:




De eerste site is voor de vakmensen onder ons: de site van de Openbare Biblotheek van Rotterdam, gevestigd in dat grote futuristische pand met de gele buizen langs de gevel, zoals op de foto hiernaast te zien is. Op de voorgrond staat het Marten Toondermonument. Marten Toonder is namelijk in 1912 in Rotterdam geboren.
De tweede site is van het gemeentearchief van Rotterdam. Daar kun je allerlei informatie vinden over allerlei onderwerpen met betrekking tot de geschiedenis van Rotterdam. Bijvoorbeeld doorkliklinks naar diverse sites, waaronder een site met daarop weergegeven de brandgrens van 14 mei 1940.
De derde site is van een particulier, iemand die zeer ge-interesseerd is in de geschiedenis van Rotterdam en daar dan ook zeer veel verhalen en oude foto's over heeft verzameld. En niet alleen verhalen van zijn familieleden.

sociale kletssites

Daar zijn er veel van. MSN, SMS, Hyves, Twitter, LinkedIn, Facebook, Chatplaza, en nog een heleboel anderen. Om versteld van te staan, zoveel als er van dit soort sites zijn. Welke zou je moeten uitkiezen? Da's moeilijk kiezen.
Nou ben ik zelf niet zo ge-interesseerd in social chatting, dus zal ik het ook niet bepaald gauw doen. Maar als iemand dat alsnog gaat doen, dan moet hij wel veel accounts aanmaken en heel veel social chat-circuits bijhouden. Of dat te doen is? Laatst las ik een bericht dat mensen toch maar maximaal circa 150 personen in hun vriendenkring hebben en dat het er nooit meer zullen worden, ondanks alle technische mogelijkheden. Er is nu eenmaal een verschil tussen techniek en een sociaal leven.
Of die persoon moet een chatsite uitkiezen waarop hij of zij gaat chatten. Dan blijft het tenminste nog overzichtelijk.

Of dit inderdaad de toekomst gaat worden? Ongetwijfeld. Maar of het zinvol is?

Daarnaast zal ik vaak te weinig te vertellen hebben. Althans, ik denk niet dat veel mensen op mijn verhalen of interesses zullen zitten te wachten. Of heb ik het toch bij het verkeerde eind? Dan kunnen jullie reageren. Dat kan op deze blogsite.

woensdag 13 januari 2010

internettip 80-jarige oorlog

Deze site is opgezet door de Universiteit van Leiden. Ik vind hem zeer interessant en zeer informatief. Hierop wordt duidelijk uitgelegd hoe de 80-jarige oorlog is ontstaan en hoe het conflict zich verder heeft ontwikkeld. Een aanrader voor ge-interesseerden in alles wat met de 80-jarige oorlog heeft te maken.

http://dutchrevolt.leidenuniv.nl/Nederlands/default.htm

alternatief voor eigen internetsite

Ik heb de afgelopen jaren weleens nagedacht over een eigen internetsite. Ik heb zelfs al een tekstje klaar. Maar of ik die tekst ooit op een eigen site ga plaatsen? Waarschijnlijk niet.
Nu ik zo enthousiast aan het bloggen ben, ontdek ik hierin steeds meer de mogelijkheid om deze weblog-site als alternatief voor een eigen internetsite te gebruiken. Op mijn weblog kan ik heel makkelijk mijn verhalen, leestips en foto's op plaatsen. Op een eigen internetsite gaat dat een stukje lastiger. Dan moet je zo'n pagina uit de lucht halen, veranderingen aanbrengen, oude items eraf halen en nieuwe items erop zetten, en dan weer terug plaatsen. Overigens: hoe dat allemaal precies moet, weet ik eigenlijk niet, maar dat terzijde. Op een weblog kun je makkelijk het ene stukje na het andere plaatsen. Zo kun je telkens met iets nieuws komen. De oude artikelen schuiven door naar beneden en verdwijnen uit beeld, maar blijven wel aanwezig op de achtergrond, als een soort naslagwerk. Je kunt ze altijd weer opnieuw bekijken en doornemen.

Er is de laatste jaren veel te doen over web 2.0 . Ik heb daar helaas een erg vaag beeld bij. Ik kan me daar geen duidelijk beeld bij vormen. Er staat wel iets daarover te lezen in de wikipedia, maar daar krijg ik ook niet een erg duidelijk beeld bij. Of het moet zijn dat de technische mogelijkheden zo groot worden dat we tegenwoordig allemaal digitaal kunnen gaan communiceren. En dat de software zo ver ontwikkeld is dat ze het eerste stadium overstijgt. Om per computer te communiceren met collega's op dezelfde afdeling is een tikje overdreven; maar om dat te doen met collega's in andere bibliotheken (zoals bijvoorbeeld in Sneek) is dan juist een zeer groot voordeel, omdat daarmee de afstanden met groot gemak worden overbrugd. Overigens, wisten jullie al dat web 3.0 er al aan zit te komen? Daarover staat ook een item in de wikipedia. Maar de web 3.0-mogelijkheden zijn puur technisch, zitten ergens onder de motorkap, en dus zul je daar nauwelijks iets van merken als gebruiker. Hoogstens dat je zult zien dat dingen ineens alweer een klein stukje makkelijker zijn gemaakt. En zo gaan de ontwikkelingen voort.

dinsdag 12 januari 2010

waar de reacties blijven

Hallo medebloggers,

Gezien de reacties op mijn vraag over fototagging, ben ik gelukkig niet alleen in de digitale woestijn. Nu hoop ik dat er meer bloggers en reageerders bijkomen. Anders is het misschien een goed idee om de cursusgroep waarin ik zit samen te voegen met de cursusgroep van Zuid-West-Friesland. Dat biedt meer mogelijkheden voor contacten en reacties.
Overigens heb ik het idee dat de cursusgroep waarin ik zit, het niet nodig vindt om digitaal te gaan. Het is makkelijker voor hen om even langs te wippen bij mijn bureau (en ik wederzijds). Maar dan leer je deze technische mogelijkheden niet goed te verkennen. Met de cursusgroep in Zuid-West-Friesland ligt het anders: die mensen werken verspreid over verschillende bibliotheken en kunnen niet makkelijk eventjes bij elkaars bureau langslopen. Dan is deze vorm van communicatie juist een uitkomst. Waarschijnlijk is dat een reden voor het succes daar.

maandag 11 januari 2010

vraag over fototaggen / trefwoorden aan foto's toekennen

Hallo mede-bloggers (voor zover jullie er nog steeds zijn),

Ik heb een vraag over fototaggen. Op de site Fotoflickr kun je foto's van jezelf plaatsen. Om het zoeken voor anderen / bezoekers en surfers te vergemakkelijken, kun je er een trefwoord aan toekennen (oftewel een foto taggen). In het fotobewerkingsprogramma dat ik thuis gebruik - Paint Shop Pro versie 7 - kun je ook aan foto's trefwoorden toekennen. Ongetwijfeld zal dat ook in andere fotobewerkings-programma's kunnen (zoals bijv. Photoshop). Mijn vraag is: zijn al die trefwoorden die in verschillende programma's zijn toegekend, uitwisselbaar, compatibel? Oftewel, Kun je in Paint Shop Pro een foto trefwoorden en in Fotoflickr zoeken op datzelfde trefwoord? Of is er geen sprake van uitwisselbaarheid en moet je je foto's telkens opnieuw trefwoorden toekennen?

maandag 4 januari 2010

Leestip voor computeraars

Hallo medebloggers (en anderen die mijn blog ook volgen)

Ik heb weer een leestip: de boeken van Addo Stuur. Hij heeft tientalleen boeken geschreven over hoe je met de vele verschillende programmapakketten en besturingssystemen moet omgaan en hoe je er de beste resultaten mee kunt behalen. Hier volgt een klein rijtje titels:

Basisboek Powerpoint 2000 (siso 527.52)
Basisboek Excell 2002 (siso 528.25)
Basisboek Word 2002 (siso 527.2)
Basisboek internet en e-mail met Windows XP (siso 528.51)
Windows XP voor senioren (siso 525.1)
Word 2002 voor senioren (siso 527.2)

Voor de rest van alle titels verwijs ik naar de Bicat-catalogus. Daarin vind je alle boeken van Addo Stuur, voor zover ze hier in Friesland in een van de circa 60 bibliotheken aanwezig zijn.

Dit zijn zeer handige boeken voor iemand die nog niet helemaal vertrouwd is met de computer. Alle handelingen worden stap voor stap, ondersteund met illutraties, gedetailleerd uitgelegd. Kortom, de ideale stappenhandleidingen (die wij tot nu toe missen in de cursus 23dingen). Voor sommigen onder ons kunnen deze boeken een zeer handige opstap zijn naar een beter gebruik van de computer. Het kan ze helpen om meer vertrouwd te worden met het apparaat, zodat ze er veel meer uit zullen weten te halen dan ze anders zouden hebben gedaan.